31.07.2019

Ταξίδια με σεβασμό προς το περιβάλλον

31.07.2019

Στη Minoan Lines το περιβάλλον και η προστασία του είναι πρωταρχικός μας στόχος, γι' αυτό και επενδύουμε συνεχώς στην πράσινη τεχνολογία, ώστε να ταξιδεύουμε με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Το περιβάλλον μας είναι η κληρονομιά μας. Κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα για να απολαύσουν τις καθαρές θάλασσες και το ιδανικό μεσογειακό κλίμα. Όμως, τόσο οι θάλασσες όσο και το κλίμα εκπέμπουν SOS. Και είναι στο χέρι όλων μας να τα προστατέψουμε, ώστε να μπορέσουμε να κληροδοτήσουμε αυτήν την ομορφιά και στις επόμενες γενιές.

Ο καθένας με τον τρόπο του, βασιζόμενος στις δυνατότητές του και όλοι μαζί συλλογικά μπορούμε να κάνουμε το ταξίδι προς την προστασία του περιβάλλοντος, εφικτό στόχο.

Δείτε παρακάτω τις δράσεις και τις ενέργειες που συνθέτουν το οικολογικό πρόσωπο της Minoan Lines:

Τα πρώτα “πράσινα” cruise ferries της Ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας.

Η Minoan Lines είναι η πρώτη εταιρεία στο χώρο της Ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας που εναρμόνισε πλήρως τα πλοία της, που εκτελούν τα δρομολόγια στις Γραμμές της Κρήτης, με τις απαιτήσεις του νέου κανονισμού καυσίμων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), ήδη από το πρώτο 6μηνο του 2019.

Τα πράσινα cruise ferries H/S/F KNOSSOS PALACE, H/S/F FESTOS PALACE και H/S/F MYKONOS PALACE συνδέουν το Ηράκλειο και τα Χανιά με τον Πειραιά, καθημερινά, με απευθείας δρομολόγια και είναι τα πρώτα πλοία που διαθέτουν πράσινη τεχνολογία καθαρισμού καυσαερίων.

Εγκατάσταση συσκευών καθαρισμού καυσαερίων (SCRUBBERS)

Η εγκατάσταση των συσκευών καθαρισμού καυσαερίων (SCRUBBERS) βελτίωσε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλοίων του στόλου μας, μειώνοντας τις εκπομπές αέριων ρύπων και επιβλαβών ουσιών στο ελάχιστο. Συγκεκριμένα, με τη χρήση των scrubbers, εξαλείφονται σε ποσοστό 97-98% οι εκπομπές οξειδίων του θείου (SOx) και σε ποσοστό 85-80% οι εκπομπές αντίστοιχων επιβλαβών ουσιών.

Συγκεκριμένα, με τη χρήση των scrubbers, εξαλείφονται σε ποσοστό 97-98% οι εκπομπές οξειδίων του θείου (SOx) και σε ποσοστό 85-80% οι εκπομπές αντίστοιχων επιβλαβών ουσιών.

Η Minoan Lines δίνει έμφαση και προτεραιότητα σε θέματα ενεργειακής διαχείρισης.

Στα πλαίσια των ενεργειών που πραγματοποιούμε για την προστασία του περιβάλλοντος και προσαρμοζόμενοι στις απαιτήσεις της MARPOL και του SHIP ENERGY EFFICIENCY MANAGEMENT PLAN (Πρόγραμμα Διαχείρισης Ενεργειακής Αποδοτικότητας του πλοίου), που τέθηκε σε ισχύ από 01/01/2013, έχουμε επενδύσει και σε τεχνολογικές λύσεις και καινοτόμες μεθόδους βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων του στόλου μας.


10 +1 πράξεις για το περιβάλλον

 • Χρησιμοποιούμε φιλικά προς το περιβάλλον αναλώσιμα υλικά, ανταλλακτικά και εξοπλισμό.
 • Εφαρμόζουμε ανακύκλωση με ποικίλους τρόπους, σε συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων.
 • Τηρούμε εθελοντικά το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Environmental Management System ISO 14001:2015), για το οποίο επιθεωρούμαστε ετησίως από το Νηογνώμονα RINA.
 • Παρακολουθούμε την περιβαλλοντική επίδοση των πλοίων μας, μέσω των δεικτών εκπομπών CO2 και SΟx, κατανάλωσης ενέργειας και χρήσης νερού με στόχο τη σωστή διαχείριση, την πρόληψη της ρύπανσης και τον περιορισμό των αποβλήτων.
 • Σχεδιάζουμε δρομολόγια με χαμηλή ταχύτητα, ώστε να εξασφαλίσουμε την εξοικονόμηση καυσίμων και μειωμένες εκπομπές ρύπων.
 • Κατά τη διάρκεια παραμονής κάθε πλοίου σε λιμάνι χρησιμοποιούνται καύσιμα που περιέχουν ελάχιστο θείο (ultra-low sulfur marine gas oil).
 • Συμμετέχουμε στο ερευνητικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα POSEIDON MED, με στόχο τη διερεύνηση και το σχεδιασμό του νομοθετικού πλαισίου και των προϋποθέσεων για τη χρήση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), ως ναυτιλιακού καυσίμου στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.
 • Η λειτουργία των γραφείων και πρακτορείων μας είναι εναρμονισμένη σύμφωνα με τη φιλοσοφία μας για την προστασία του εύθραυστου φυσικού μας περιβάλλοντος.
 • Τα μέλη του πληρώματος και το προσωπικό ξηράς εκπαιδεύονται συνεχώς με στόχο την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης.
 • Στα bars και τα εστιατόρια Self-Service & A la Carte των πλοίων, τα γραφεία και τα πρακτορεία μας χρησιμοποιούνται πλέον βιοδιασπώμενα καλαμάκια, φιλικά προς το περιβάλλον.
 • Στα καταστήματα των πλοίων μας χρησιμοποιούνται αποκλειστικά χάρτινες σακούλες.

Συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις

 • Συμμετέχουμε σε ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ για την μελέτη του υδάτινου περιβάλλοντος.
 • Είμαστε μέλη της "HELMEPA", της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.
 • Συμμετέχουμε σε πληθώρα εθελοντικών δράσεων για τον καθαρισμό των θαλασσών και των παραλιών. 

Τώρα ξέρετε ότι ταξιδεύοντας με τη Minoan Lines απολαμβάνετε μια μοναδική εμπειρία, αλλά και ένα ταξίδι... φιλικό προς το περιβάλλον.