15.10.2019

Πεζοπορώντας στην Κρήτη

15.10.2019

Την Κρήτη διατρέχουν μονοπάτια κάθε βαθμού δυσκολίας, που έχουν όλα ένα κοινό: τη μοναδικής ομορφιάς φύση που αγκαλιάζει τη διαδρομή και τον περιπατητή.

Πράγματι, υπάρχουν εκατοντάδες μονοπάτια στο νησί της Κρήτης, που μπορεί να είναι μέρος ευρωπαϊκών διαδρομών, να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία και αρκετά χιλιόμετρα, ή να καταλήγουν σε υπέροχες παραλίες. Πάντα όμως η διαδρομή θα σας αποζημιώνει, καθώς θα ανοίγονται μπροστά σας τοπία, θα θαυμάζετε τη μοναδική στον κόσμο χλωρίδα και πανίδα, ή θα διασχίζετε φαράγγια με πανύψηλα βράχια σαν αλλοτινός εξερευνητής. 

Εξοπλιστείτε με καλά και σταθερά παπούτσια, πάρτε μαζί σας νερό, μικρά σνακ και καλή παρέα και ετοιμαστείτε για επαφή με τη φύση που θα σας μείνει αξέχαστη.

Φαράγγι της Σαμαριάς

Στο νομό Χανίων βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης, το φαράγγι της Σαμαριάς. Θα ακούσετε στην Κρήτη να το ονομάζουν ο Φάραγγας, επειδή είναι πασίγνωστο, επιβλητικό και μεγαλειώδες, ενώ αποτελεί Εθνικό Δρυμό από το 1962 και το σπίτι για χιλιάδες είδη μοναδικών φυτών και ζώων, όπως και του διάσημου αγριοκάτσικου Κρι Κρι.

samaria

Έχει μήκος 16 χιλιόμετρα, η διαδρομή κρατάει 6-8 ώρες και έχει μια είσοδο στο Ξυλόκαστρο (οροπέδιο του Ομαλού) και μια στην Αγία Ρουμέλη. Στο Ξυλόκαστρο φτάνετε με αυτοκίνητο ή ΚΤΕΛ και στην Αγία Ρουμέλη από μονοπάτι ή με καραβάκι είτε από Λουτρό, είτε από Σούγια. Από την Αγία Ρουμέλη, τη νότια είσοδο, θα έχετε μια πολύ συντομότερη διαδρομή μέχρι τις Σιδερόπορτες, το στενότερο και πιο εντυπωσιακό σημείο του φαραγγιού. 

Αξίζει να αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα για να το επισκεφτείτε και να το διασχίσετε ολόκληρο, αφού αποτελεί εμπειρία ζωής. Αναλυτικότερα για την εκδρομή στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Φαράγγι της Αράδαινας

Βρισκόμαστε και πάλι στο νομό Χανίων και αυτή τη φορά πάμε να εξερευνήσουμε το γνωστό στους πεζοπόρους Φαράγγι της Αράδαινας, κοντά στην Ανώπολη Σφακίων. Η πιο γνωστή είσοδος για το φαράγγι είναι στο ερειπωμένο χωριό Αράδαινα, μετά τη γέφυρα του Αγίου Ιωάννη. Θα δείτε μια μεταλλική γέφυρα που ενώνει τις δύο άκρες του φαραγγιού - αυτή είναι η αρχή της πεζοπορίας σας, που έχει μήκος 7 χιλιόμετρα. Σε περίπου 3 ώρες θα ολοκληρώσετε τη διαδρομή και θα καταλήξετε στο Λιβυκό Πέλαγος, στην παραλία Μάρμαρα. Ετοιμαστείτε για περιπέτεια, κατακόρυφους βράχους και εξαιρετικά τοπία, πριν πάρετε το καραβάκι στο τέλος για Λουτρό ή Σφακιά.

Αράδαινας

Λίμνη Ζαρού - Δάσος Ρούβα

Ας πάμε τώρα στο νομό Ηρακλείου. Από τη λίμνη του Ζαρού, θα πάρετε το μονοπάτι προς το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Για να φτάσετε στη μονή, θα διασχίσετε ολόκληρο το ομώνυμο φαράγγι, που έχει μήκος 2,5 χιλιόμετρα. Όταν φτάσετε στο δάσος Ρούβα, κάντε μια μεγάλη στάση και θαυμάστε το κρυμμένο στον Ψηλορείτη οροπέδιο του πρινόδασους, μαζί με κυπαρίσσια, πεύκα και πλατάνια. Συνολικά για τη διαδρομή, για να πάτε και να επιστρέψετε, θα χρειαστείτε περίπου 4 ώρες. 

Λίμνη Ζαρού - Δάσος Ρούβα

Στο νομό Ηρακλείου και νομό Ρεθύμνου βρίσκεται η περίφημη Στράτα του Ψηλορείτη, ένα μονοπάτι που ανεβαίνει μέχρι την κορυφή του βουνού και φτάνει στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού. Για να βρεθείτε στην αρχή του μονοπατιού, θα πάτε στον “Λάκκο του Μυγερού”, ένα μέρος κοντά στο χωριό Αξός του Ρεθύμνου. Θα χρειαστείτε περίπου 3 ώρες για την κορυφή και άλλες τόσες για να κατέβετε. Θα απολαύσετε τη θέα από το ψηλότερο σημείο της Κρήτης, για να φτάσετε στο απλό πέτρινο εκκλησάκι της κορυφής. Αν επιλέξετε για την ανάβαση την 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα που γιορτάζει, θα είστε μέρος μιας μεγάλης πεζοπορίας που οργανώνεται από την προηγούμενη μέρα. 

psiloritis

Φαράγγι των Νεκρών ή Φαράγγι της Κάτω Ζάκρου

Πριν ανησυχήσετε, το φαράγγι αυτό έχει πάρει την ονομασία του από τους μινωικούς τάφους που έχουν βρεθεί σε κάποιες από τις σπηλιές στα τοιχώματα του βουνού. Έχει μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική σημασία και σε κάποιο σημείο έχει ανακαλυφθεί και μινωική οχύρωση. Θα φτάσετε στην είσοδο που βρίσκεται κοντά στην Άνω Ζάκρο, σε ένα άνοιγμα επάνω στο δρόμο προς Κάτω Ζάκρο. Σε 2 περίπου ώρες θα φτάσετε στο τέλος, δηλαδή στην Κάτω Ζάκρο, όπου θα συναντήσετε μια πανέμορφη παραλία. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Μινωικό Ανάκτορο της Ζάκρου, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

zakros gorge