4.09.2019

Εκδρομή στο φαράγγι της Σαμαριάς

4.09.2019

Στο νομό Χανίων, στη νότια μεριά, βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος φαράγγι της Ευρώπης, το διάσημο φαράγγι της Σαμαριάς, ή, αλλιώς, ο Φάραγγας.

Το συγκλονιστικό φυσικό τοπίο που σχηματίζει το Φαράγγι της Σαμαριάς χωρίζει τον όγκο του βουνού των Λευκών Ορέων και καταλήγει στην πανέμορφη παραλία της Αγίας Ρουμέλης. Ο πεζοπόρος θα διασχίσει 16 χιλιόμετρα συγκλονιστικής και προστατευόμενης φυσικής ομορφιάς, με μοναδική στον κόσμο χλωρίδα και πανίδα, ενώ θα ξαποστάσει στις πολυάριθμες σκιές της πυκνής βλάστησης των προκαθορισμένων σημείων, ξεδιψώντας με νερό που τρέχει φρέσκο από τις πηγές σε σημεία της διαδρομής.


Λίγα λόγια για το φαράγγι

Το 1962 το φαράγγι ανακηρύχθηκε σε Εθνικό Δρυμό, για να μπορούν να προστατεύονται τα σημαντικά φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής - το κρητικό αγριοκάτσικο 'Κρι-Κρι', ο γυπαετός, σπάνια είδη θηλαστικών και άλλων ζώων και φυτών. Ανάμεσα στα 450 είδη φυτών, θα συναντήσετε φυσικά και πεύκα και κυπαρίσσια που φυτρώνουν στους απόκρημνους βράχους. Λόγω της μοναδικής βιοποικιλότητας, οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να κόβουν λουλούδια, να μαζεύουν χώμα ή να διαταράσσουν κατά οποιονδήποτε τρόπο το περιβάλλον. Έτσι, θα προστατευτεί η φυσική ομορφιά του τοπίου μετά από την επίσκεψη των τουριστών, που ενδέχεται να φτάνει τους χιλιάδες ημερησίως σε περίοδο αιχμής.

samaria

Οργανώστε την εκδρομή 

Ο Εθνικός Δρυμός ανοίγει από 1η Μαΐου μέχρι 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι, από τις δύο εισόδους Ξυλόσκαλο και Αγία Ρουμέλη. Κατά την είσοδο οι επισκέπτες πληρώνουν εισιτήριο 5 ευρώ και τα παιδιά έως 15 ετών εισέρχονται δωρεάν. Είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας το απόκομμα του εισιτηρίου ώστε να το δείξετε στην έξοδο για λόγους ασφαλείας, δηλαδή την καταμέτρηση των επισκεπτών.

Το Ξυλόσκαλο είναι η βόρεια είσοδος που βρίσκεται στο οροπέδιο του Ομαλού και είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο, ενώ η νότια είσοδος είναι η Αγία Ρουμέλη και μπορείτε να πάτε μόνο ακτοπλοϊκώς με καραβάκι είτε από Λουτρό, είτε από Σούγια. Από τη νότια είσοδο θα έχετε μια πολύ συντομότερη διαδρομή, δηλαδή από την Αγία Ρουμέλη μέχρι τις Σιδερόπορτες, το στενότερο και πιο εντυπωσιακό σημείο του φαραγγιού.

samaria

Η διάσχιση συνολικά κρατάει 6-8 ώρες, καθότι είναι 16 χιλιόμετρα. Θα πρέπει λοιπόν να λάβετε υπόψη ότι η εκδρομή στον Φάραγγα θα κρατήσει ολόκληρη την ημέρα. Μπορείτε να επιλέξετε να διανυκτερεύσετε στην Αγία Ρουμέλη, για να απολαύσετε την παραλία της και ένα ωραίο γεύμα και να πάρετε το καραβάκι για Λουτρό ή Σούγια την επόμενη μέρα, απ’ όπου θα πάρετε το λεωφορείο για να γυρίσετε στα Χανιά.

Χρήσιμες πληροφορίες

  • Ξεκινήστε την εκδρομή σας νωρίς το πρωί
  • Εφοδιαστείτε με τρόφιμα και σνακ, γιατί μέσα στο φαράγγι δεν λειτουργούν καντίνες, υπάρχουν όμως πολλές πηγές με φρέσκο νερό για να γεμίσετε το μπουκάλι σας.
  • Επιλέξτε κατάλληλα παπούτσια και ρούχα για την πολύωρη εκδρομή
  • Κατά μήκος της διαδρομής θα βρείτε τουαλέτες
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες των φυλάκων και τους κανονισμούς για να διαφυλάξουμε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του φαραγγιού
  • Τηλέφωνο Δασικού Φυλακίου στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού: +30 28237 70046
  • Για επιστροφή στην πόλη των Χανίων, υπάρχουν οι εξής επιλογές: να πάρετε το καραβάκι είτε για Σφακιά, είτε για Σούγια, είτε για Παλαιόχωρα. Από εκεί, θα υπάρχουν λεωφορεία του ΚΤΕΛ για να ταξιδέψετε προς Χανιά. Για να είστε πλήρως οργανωμένοι για το ταξίδι σας, ελέγξτε τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ εδώ (τηλέφωνο +30 28210 93052) και τα δρομολόγια του καραβιού εδώ (τηλέφωνο +30 28210 95511)

 

Chania - Piraeus GR