18.01.2019

Κρήτη: Δραστηριότητες στη Φύση

18.01.2019

Η κρητική ύπαιθρος προσφέρει μοναδικές περιπέτειες και απίστευτης ομορφιάς ανάγλυφα τοπία, με θέα που αποζημιώνει σε κάθε βήμα!

Τα ψηλά βουνά, τα οροπέδια, η μοναδική βλάστηση και η πανίδα, τα μονοπάτια και οι δρόμοι που οδηγούν σε ξέφωτα που ξαφνικά ανοίγονται στην απεραντοσύνη της θάλασσας είναι λίγες από τις εικόνες που μπορούν να προσφέρουν οι δραστηριότητες στη φύση της Κρήτης.

Πεζοπορία - Canyoning

Η μορφολογία της Κρήτης είναι κυρίως ορεινή, γι’ αυτό το νησί είναι διάστικτο με φαράγγια, που καταλήγουν συνήθως κοντά στη θάλασσα. Εκτός από το να αποτελούν φύλακες της τοπικής χλωρίδας και πανίδας, αφού η ανθρώπινη δραστηριότητα μένει μακριά από αυτά, είναι διάσημα και για τις πεζοπορικές εξερευνήσεις και πόλος έλξης για τους λάτρεις του canyoning.

Το πιο γνωστό, ο “Φάραγγας”, το φαράγγι της Σαμαριάς, έχει μήκος 18 χλμ και πλάτος από 3μ στο στενότερο σημείο, έως 150μ στο πιο πλατύ. Για να το διασχίσει κάποιος χρειάζεται από 5 έως 7 ώρες και θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει απίστευτο φυσικό τοπίο με δάση από άγρια κυπαρίσσια, σπάνια αγριολούλουδα, πεύκα και πλατάνια. Ίσως συναντήσει και το κρητικό αγριοκάτσικο (Κρι-Κρι), που θα γυροφέρνει ανέμελα στο φυσικό του χώρο.

crete

Κρητικό αγριοκάτσικο (Κρι-Κρι), Φαράγγι Σαμαριάς

Άλλα μεγάλα φαράγγια για τους εξερευνητές είναι το Ιμπριώτικο, ανάμεσα στο χωριό Ίμπρος και στη Χώρα Σφακίων, το Κουρταλιώτικο, όπου βρίσκεται η ιστορική Μονή Πρέβελη, το Τοπολιανό με τα φυλλοβόλα και αειθαλή πλατάνια κοντά στο χωριό Τοπόλια, το Πρασιανό στο νομό Ρεθύμνου, το Αγιοφάραγγο στη Μονή Οδηγήτριας, κ.ά.

Ορειβασία - Σπηλαιολογία

Το τοπίο της Κρήτης, γεμάτο ψηλά βουνά και ορεινούς όγκους, σχηματίζει οροπέδια και πολυάριθμα, εντυπωσιακά σπήλαια, που από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως ναοί λατρείας.

Υπάρχουν ορειβατικοί σύλλογοι που οργανώνουν εξορμήσεις και πεζοπορίες, ενώ λειτουργούν ορειβατικά καταφύγια - στον ορειβατικό Χανίων ανήκουν τα δύο που βρίσκονται στα Λευκά Όρη (τοποθεσία Καλλέργη, 1.680μ και τοποθεσία Βόλικας, 1.480μ). Στον ορειβατικό Ηρακλείου ανήκει το καταφύγιο του Ψηλορείτη, στην τοποθεσία Πρίνος (1.100μ).

Στη νότια πλευρά του Ψηλορείτη, στο χωριό Καμάρες (υψόμετρο 600μ.), μετά από πέντε ώρες πεζοπορία, μπορείτε να φτάσετε στο σπήλαιο των Καμαρών (1.520μ).

Το απέραντο σπήλαιο Σφεντόνη, 3.400τ.μ., βρίσκεται κοντά στο χωριό Ζωνιανά, σε μια περιοχή απίστευτης ομορφιάς που πλαισιώνεται από το μεγαλόπρεπο βραχώδες συγκρότημα-συνέχεια του Ψηλορείτη.

crete

Σπήλαιο Σφεντόνη, Ζωνιανά, Κρήτη

Στο οροπέδιο του Ψηλορείτη βρίσκεται και το Ιδαίο Άντρο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στο σπήλαιο αυτό γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Δίας. Σήμερα αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, όπου έχουν βρεθεί Μινωικά αγαλματίδια, ασπίδες και άλλα αντικείμενα.

Ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια της Κρήτης είναι το Σπήλαιο Μελιδονίου ή Γεροντόσπηλιος. Σε απόσταση 18 χλμ από το ομώνυμο χωριό στο νομό Ρεθύμνου, αποτελεί τόπο Μινωικών ευρημάτων για τη λατρεία του Τάλου και λειτούργησε και ως καταφύγιο το 1823 για να οχυρωθούν οι ντόπιοι από τους Τούρκους. Μάλιστα, τα γυναικόπαιδα και οι πολεμιστές δεν βγήκαν ποτέ από εκεί, αφού οι Τούρκοι, μετά από μήνες πολιορκίας, έβαλαν φωτιά και έκαψαν τους οχυρωμένους.

Ποδηλασία - Ιππασία

Το εξαιρετικά πλούσιο τοπίο και η μορφολογία του εδάφους προσφέρουν ευκαιρίες για αμέτρητες ποδηλατικές διαδρομές που συνδυάζουν βουνό, θάλασσα και, φυσικά, απεριόριστη θέα.

Στο νησί δραστηριοποιούνται πολλοί σύλλογοι που οργανώνουν εκδρομές ποδηλασίας στα βουνά ή στην άσφαλτο, στις πλαγιές, δίπλα στη θάλασσα, πρωινές ή απογευματινές ώρες. Αυτός είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να βιώσει ο επισκέπτης το άγριο φυσικό τοπίο της Κρήτης και να εξερευνήσει την ύπαιθρο.

Για τους πιο έμπειρους, προτείνουμε τη συμμετοχή στον Ποδηλατικό Γύρο της Κρήτης - γνωριμία με τη φύση του νησιού αλλά και εξαιρετικό Κρητικό φαγητό στο τέλος της διαδρομής.

Στην Κρήτη τα άλογα και η ιππασία αποτελούν μέρος της παράδοσης, αφού οι ντόπιοι από παλιά τα χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή. Η ράτσα αλόγων του νησιού, τα Γεωργαλίδικα άλογα, είναι πολύ καλά προσαρμοσμένη και συνηθισμένη στο κακοτράχαλο έδαφος και μάλιστα διοργανώνονται αγώνες και επιδείξεις ιππασίας.

crete

Αναζητήστε λοιπόν τους ιππικούς ομίλους του νησιού, οργανώστε την εκδρομή σας στα βουνά και αφεθείτε στην εμπειρία των αλόγων και των εκπαιδευτών τους για να απολαύσετε απερίσπαστοι τη φύση.

Mountain Safari

Όσοι επιθυμούν εξόρμηση στην ενδοχώρα του νησιού, βόλτα σε ορεινούς δρόμους, επίσκεψη σε μνημεία και μια βαθιά εισπνοή του κρητικού βουνίσιου αέρα, μια εναλλακτική δραστηριότητα αποτελεί το safari με jeep!

Βρείτε τους συλλόγους που οργανώνουν τις εκδρομές αυτές και θα έχετε την ευκαιρία, εκτός από τη φύση, να δοκιμάσετε και γεύματα που μπορεί να συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο της εκδρομής - τα κρητικά εδέσματα θα πολλαπλασιάσουν την απόλαυση της εμπειρίας!