05.03.2019

Κατοικίδια στο πλοίο! Χρήσιμα tips για το ταξίδι

05.03.2019

Μοιράζεστε τόσες στιγμές με το κατοικίδιό σας γιατί να μη μοιραστείτε και ένα ταξίδι και μάλιστα με πλοίο;

Σχεδιάζετε το επόμενο ταξίδι σας με πλοίο και αποφασίσατε να πάρετε μαζί σας και το κατοικίδιό σας; Κανένα πρόβλημα! Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε καλύτερα το ταξίδι σας, έτσι ώστε τόσο εκείνο όσο και εσείς, να απολαύσετε ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι με το πλοίο και να φτάσετε ευδιάθετοι στον προορισμό σας!

5 tips για να ταξιδέψετε μαζί με το κατοικίδιό σας με πλοίο

1. Βεβαιωθείτε ότι έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.

Είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε ότι το βιβλιάριο του κατοικιδίου σας είναι ενημερωμένο και ότι έχει πραγματοποιήσει τα απαραίτητα εμβόλια, όπως επίσης και προληπτική θεραπεία κατά των ψύλλων, εφόσον χρειάζεται. 

2. Πηγαίνετε τον σκύλο σας μια βόλτα πριν την επιβίβαση.

Όπως εσείς προετοιμάζεστε για το ταξίδι έτσι και ο τετράποδος φίλος σας θα πρέπει να ακολουθήσει μια παρόμοια διαδικασία. Η βόλτα θα βοηθήσει στην κένωση, έτσι ώστε να μειώσετε την διάρκεια μέχρι την επόμενη βόλτα. Φυσικά, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις το ταξίδι είναι μεγάλο, μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικές πάνες ή μια φορητή τουαλέτα, ώστε να τα χρησιμοποιήσετε εν πλω. 

3. Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα πριν το ταξίδι.

Τα κατοικίδια που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα τροφής ή νερού πριν το ταξίδι μπορεί να αντιμετωπίσουν ναυτία. Καλό είναι να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας τι προτείνει ανάλογα με τις ανάγκες του κατοικιδίου σας.

4. Μειώστε το άγχος

Το νέο περιβάλλον και η πολυκοσμία, τόσο στο λιμάνι όσο και στο πλοίο, μπορεί να δημιουργήσουν άγχος στο κατοικίδιό σας. Υπάρχει όμως τρόπος να το κάνετε να νιώθει πιο οικεία ακόμα κι αν δεν βρίσκεται στο σπίτι. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε την αγαπημένη κουβέρτα της γάτας σας μέσα στο κλουβί της ή να πάρετε μαζί σας το παιχνίδι του σκύλου σας. 

Επίσης, μπορείτε να ανεβείτε από νωρίς στο πλοίο ώστε να δώσετε χρόνο στο κατοικίδιό σας να συνηθίσει το νέο περιβάλλον και να αποφύγετε το συνωστισμό. Αντίστοιχα, μπορείτε να κατεβείτε προς το τέλος από το πλοίο για τον ίδιο ακριβώς λόγο. 
Σκύλος στο πλοίο

5. Πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα αξεσουάρ

Εκτός από τη δική σας βαλίτσα για το πλοίο, θα πρέπει να ετοιμάσετε και μια τσάντα με τα απαραίτητα για το κατοικίδιό σας. Το πιάτο φαγητού, η ποτίστρα, η άμμος της γάτας, το κρεβατάκι, το λουρί του σκύλου κλπ. είναι πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσετε. Γι' αυτό όταν ετοιμάζετε τη λίστα με το τι θα πάρετε μαζί σας κάντε και μια δεύτερη με το τι θα χρειαστεί το κατοικίδιό σας.

Άλλωστε, κάποια από αυτά τα αξεσουάρ είναι απαραίτητα και για την επιβίβασή του στο πλοίο. 

Ταξίδι με κατοικίδια με τη Minoan Lines

Οι επιβάτες της Minoan Lines που ταξιδεύουν μαζί με το κατοικίδιό τους θα πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:

  • Τα κατοικίδια πρέπει να είναι εμβολιασμένα και να συνοδεύονται από το πρόσφατα ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας / διαβατήριο, το οποίο θα πρέπει να επιδεικνύεται στο πλήρωμα, πριν την είσοδο του στο πλοίο.

  • Τα κατοικίδια που δεν βρίσκονται εντός καλαθιού μεταφοράς πρέπει υποχρεωτικά να είναι δεμένα με λουρί/αλυσίδα και να φέρουν φίμωτρο. Μπορούν να παραμένουν μόνο εντός των ειδικά διαμορφωμένων θαλαμίσκων επιβατών (καμπίνες pet) ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους (κλουβιά - pet kennels) στο κατάστρωμα του πλοίου. Δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους, ούτε εντός ή πλησίον χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κλπ.), παρά μόνο η διέλευση τους από σκάλες ή διαδρόμους κατά τη μεταφορά τους από και προς τους ανωτέρω ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

  • Τα μικρόσωμα κατοικίδια (<10 kg) που μεταφέρονται εντός κλουβιού μεταφοράς μπορούν να παραμένουν εντός των ειδικά διαμορφωμένων θαλαμίσκων επιβατών (καμπίνες pet) ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους (κλουβιά) στο κατάστρωμα του πλοίου (pet kennels). Επιτρέπεται, ακόμη, η παραμονή τους στους κοινόχρηστους χώρους (π.χ. εξωτερικοί χώροι, αίθουσες αεροπορικών καθισμάτων, σαλόνια) εφόσον δεν δημιουργείται όχληση. Δεν επιτρέπεται η παραμονή τους εντός ή πλησίον χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κλπ.).

  • Οι σκύλοι βοήθειας (π.χ. οδηγοί τυφλών), εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να ταξιδεύουν, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Οι σκύλοι βοηθείας μπορούν να συνοδεύουν τον κύριο τους στους χώρους ενδιαίτησης επιβατών εφόσον διαθέτουν σχετικά πιστοποιητικά.

  • Οι κάτοχοί των κατοικιδίων οφείλουν να φροντίζουν για την τροφή τους και την υγιεινή τους, είναι δε υπεύθυνοι για σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές προκληθούν από αυτά.Σκύλος σε καλάθι μεταφοράς

Σε σχέση με την κράτηση, στα δρομολόγια των Γραμμών Κρήτης και Ιταλίας διατίθενται pet friendly καμπίνες, όπου μπορείτε να έχετε μαζί το κατοικίδιό σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Εάν κλείσετε τα εισιτήριά σας μέσω του Minoan Lines Online Booking συστήματος, επιλέξτε τη θέση με την ένδειξη "Pet Friendly", εναλλακτικά εάν κλείσετε μέσω πρακτορείου θα πρέπει να αναφέρετε ότι ταξιδεύετε μαζί με το κατοικίδιό σας.

Όπως διαπιστώνετε, με την κατάλληλη προετοιμασία το ταξίδι με το κατοικίδιό σας θα είναι μια ευχάριστη εμπειρία!

Μάθετε περισσότερα για την εμπειρία ταξιδιού με τη Minoan Lines και για τις τρέχουσες προσφορές μας σε Ηράκλειο, Χανιά, Κυκλάδες και Ιταλία και θα χαρούμε να σας καλωσορίσουμε μαζί με το κατοικίδιό σας σε ένα από τα επόμενα ταξίδια μας!

Getaway Newsletter

Εμπνευστείτε για τον επόμενό σας προορισμό!