7.04.2020

COVID-19 & Ταξίδι με Πλοίο: Οδηγίες, Περιορισμοί, Μέτρα Πρόληψης και Υγιεινής

7.04.2020

Η διασφάλιση της υγείας των επιβατών, των συνεργατών και των ανθρώπων μας είναι προτεραιότητα για όλους εμάς στη Minoan Lines.

Το τελευταίο διάστημα Μένουμε Σπίτι για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τους αγαπημένους μας, τις ευπαθείς ομάδες και να περιοριστεί η επιδημία του κορωνοϊού. 

Δείτε ένα σχετικό video από την Περιφέρεια Κρήτης:

Μάλιστα, βάσει της πιο πρόσφατης Υ.Α. Δ1α/Γ.Π οικ 20036/22.3.2020 (Φ.Ε.Κ. Β/ αρ. φύλλου 986) επιβλήθηκε ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη την Επικράτεια.

Τι Ισχύει για τα Ταξίδια με Πλοίο;

Στα πλαίσια των κυβερνητικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, έχει διακοπεί η μετακίνηση επιβατών και ιδιωτικών οχημάτων από και προς την Ιταλία. Εξαιρείται η διακίνηση των φορτηγών οχημάτων.  

Επιπλέον, σε σχέση με τα ταξίδια εσωτερικού, επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας ΜΟΝΟ σε μόνιμους κατοίκους και οδηγούς φορτηγών οχημάτων για την τροφοδοσία των νησιών καθώς κι σε εκείνους που θέλουν να αποχωρήσουν από τα νησιά.

Όλοι οι επιβάτες πρέπει να συμπληρώνουν την ειδική έντυπη δήλωση υγείας (COVID-19) κατά την έκδοση του εισιτηρίου τους και να την παραδίδουν κατά την επιβίβασή τους στον υπεύθυνο Οικονομικό Αξιωματικό του πλοίου μαζί με το εισιτήριό τους, πριν από την αναχώρηση.

Η έντυπη δήλωση πρέπει να έχει συμπληρωθεί από κάθε επιβάτη προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβασή του στο πλοίο σύμφωνα με τις οδηγίες των Ελληνικών Αρχών για τον περιορισμό εξάπλωσης του COVID-19 . Μπορείτε να κατεβάσετε το έντυπο, εδώ.

Εφόσον, λοιπόν, χρειαστεί να ταξιδέψετε μέσα στο επόμενο διάστημα, θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι στη Minoan Lines λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού COVID-19 και να διασφαλίσουμε την υγεία των επιβατών, των συνεργατών και των ανθρώπων μας, τόσο εν πλω όσο και στη στεριά.

Υγιεινή και Μέτρα Πρόληψης στα Πλοία μας

Καθώς η ασφάλεια των επιβατών και των συνεργατών μας είναι ύψιστης προτεραιότητας για εμάς, εντατικοποιήσαμε τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19. Συγκεκριμένα:

 • Εντατικοποιήσαμε τις ενέργειες καθαρισμού και απολύμανσης των καμπινών και κοινόχρηστων χώρων των πλοίων με την αποκλειστική χρήση προϊόντων κατάλληλων για δραστικές απολυμάνσεις, σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες απολύμανσης και καθαρισμού, παράλληλα με την τακτική καθημερινή καθαριότητα από το προσωπικό του πλοίου. 
 • Υιοθετούμε αυστηρά τα μέτρα πρόληψης ως προς τη λειτουργία των εστιατορίων, μπαρ και καταστημάτων των πλοίων, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες / διατάξεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.
 • Αναστέλλουμε τη λειτουργία των καταστημάτων, εξαιρουμένου του  περιπτέρου, των εστιατορίων a la carte, καθώς και το σερβίρισμα στο χώρο των μπαρ. Τα μπαρ, τα σαλόνια και τα self-service εστιατόρια θα λειτουργούν με αυστηρή τήρηση των προληπτικών οδηγιών περί μη συνωστισμού.
 • Ενημερώνουμε τους αξιωματικούς και τα μέλη του πληρώματος, ώστε να συμμορφώνονται πλήρως με τις τελευταίες οδηγίες πρόληψης (προσωπική πρόληψη και υγιεινή των ίδιων, αλλά και των επιβατών) και να είναι σε θέση να διαχειριστούν έκτακτες καταστάσεις, σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα που μπορούν να αποδοθούν στη λοίμωξη του κορωνοϊού COVID-19.
 • Συστήνουμε ακόμα, να αποφεύγεται η φυσική επαφή με το προσωπικό των λιμενικών γραφείων ή των πλοίων κατά τη διάρκεια του check-in.
 • Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων και των οδηγιών των αρμόδιων φορέων για μη συνωστισμό, παρακαλούμε τους κ.κ. επιβάτες για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους να βρίσκονται την ημέρα του ταξιδιού τους, τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης του πλοίου στα κατά τόπους λιμενικά γραφεία της εταιρείας, εάν χρειάζονται κάποια αλλαγή ή δεν έχουν εκδώσει τα εισιτήριά τους.
 • Σε ότι αφορά την κατανομή των επιβατών ή των οδηγών φορτηγών οχημάτων σε καμπίνες, έχουμε μεριμνήσει για προληπτικούς λόγους, τη φιλοξενία ενός και μόνο ατόμου ανά καμπίνα. Λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη απαγόρευση στη διακίνηση επιβατών, προβλέπεται ότι το παραπάνω προληπτικό μέτρο θα εφαρμόζεται επαρκώς.
  Το μέτρο θα ισχύσει αντίστοιχα και για τους κ.κ. επιβάτες που ταξιδεύουν σε οικονομική θέση (κατάστρωμα) ή VIP, οι οποίοι θα πρέπει κατά το ταξίδι τους να τηρούν αυστηρά την οδηγία και να βρίσκεται ένα άτομο σε απόσταση 10 τ.μ.
 • Συστήνουμε στους κ.κ. επιβάτες και τους συνεργάτες μας κατά την έκδοση των εισιτηρίων ή των φορτωτικών, να περιορίσουν τη χρήση μετρητών και να προτιμούν τη μέθοδο της ανέπαφης συναλλαγής, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Υγιεινή και Πρόληψη στα Γραφεία και τα Πρακτορεία

Έχοντας πάντα ως πρωταρχική μας προτεραιότητα την ασφάλεια της υγείας του επιβατικού κοινού, των συνεργατών μας και του ανθρώπινου δυναμικού μας, υιοθετούμε μέτρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων φορέων, για την πρόληψη και υγιεινή κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Συγκεκριμένα:

 • Προληπτικά, υιοθετήσαμε την εξ’ αποστάσεως εργασία στην πλειοψηφία των στελεχών μας καθώς και τις τηλεδιασκέψεις.
 • Αναστείλαμε τη λειτουργία των κεντρικών μας πρακτορείων και διατηρήσαμε τη λειτουργία των λιμενικών μας γραφείων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και των μεταφορικών εταιρειών που διακινούνται καθημερινά με τα πλοία της εταιρείας μας.
 • Εντατικοποιήσαμε τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής στο προσωπικό των λιμενικών μας γραφείων, παρέχοντας σε κάθε εργαζόμενο μας γάντια, μάσκα και αντισηπτικό.
 • Τοποθετήσαμε ειδική σήμανση σε απόσταση ενός μέτρου από το σημείο εξυπηρέτησης (γκισέ πρακτορείου) και αναρτήθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες, ώστε να τηρείται αυστηρά η απόσταση ασφαλείας μεταξύ των εργαζομένων των πρακτορείων, του επιβατικού κοινού ή των συνεργατών των μεταφορικών εταιρειών κατά τη διάρκεια της εξυπηρέτησης.
 • Σε όλα τα λιμενικά μας γραφεία τοποθετήθηκαν αντισηπτικά για τη χρήση των συναλλασόμενων επιβατών ή συνεργατών.
 • Ενημερώνουμε συστηματικά τα στελέχη της εταιρείας για τους τρόπους πρόληψης και προστασίας, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Οδηγίες για τους Ταξιδιώτες από τον ΕΟΔΥ 

Καθώς η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι παρακάτω οδηγίες ενδέχεται να έχουν τροποποιηθεί την ημέρα του ταξιδιού σας. Συνίσταται, λοιπόν, τόσο πριν όσο και μετά το ταξίδι σας να ενημερώνεστε από τον ΕΟΔΥ (1135, 210-5212054) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Επίσης, συνιστάται ισχυρά η αποφυγή ταξιδιών εντός και εκτός Ελλάδας όλων των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου δηλαδή άτομα με ηλικία άνω των 70 ετών ή οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενα σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα του αναπνευστικού) και άτομα με ανοσοκαταστολή.

Μετά την επιστροφή από οποιοδήποτε προορισμό όλοι οι ταξιδιώτες τίθενται σε υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες.

Αν ταξιδεύετε προς περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 συνιστάται:

 • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι. Το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα είναι πολύ σημαντικό. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (π.χ. οινόπνευμα 70οC). Σε κάθε περίπτωση, η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
 • Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα, τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).
 • Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας σε περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 συνιστάται:

 • Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
 • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
 • Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Συμπληρωματικά, συμβουλευτείτε το infographic του International Chamber of Shipping:

covid

Τέλος, μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζουμε με συνέπεια και αυστηρότητα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας όλων μας από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19, καθώς επίσης και για τα ισχύοντα δρομολόγια και την πολιτική ακυρώσεων, εδώ.

Μαζί θα τα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές και θα βγούμε πιο δυνατοί από πριν!