1.02.2019

Βενετσιάνικο καρναβάλι: Μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε

1.02.2019

Αυτό που θα νιώσετε φτάνοντας στη Βενετία με το καράβι την περίοδο του καρναβαλιού δεν περιγράφετε με λόγια.

Οι δρόμοι, τα στενά και οι πλατείες της Γαληνότατης γεμίζουν χρώματα από τις εντυπωσιακές στολές των ντόπιων, μουσικές και ατελείωτες ευκαιρίες διασκέδασης. Αυτή η διάχυτη ενέργεια θα σας συνεπάρει!

Όπου κι αν κοιτάξετε, από την πλατεία του Αγίου Μάρκου και το ιστορικό καφέ Florian μέχρι το Palazzo Ducale, η Βενετία έχει μεταμορφωθεί σε μια ατελείωτη θεατρική σκηνή, προσφέροντάς σας ένα μοναδικό θέαμα.

Στο δρόμο, σίγουρα θα συναντήσετε μαρκήσιους, ντόμινο και αρλεκίνους, ενώ είναι θέμα χρόνου να μπείτε κι εσείς στον πειρασμό να φορέσετε μια παραδοσιακή βενετσιάνικη μάσκα και να αναμειχθείτε με το πλήθος της πόλης που για 18 ημέρες ζει σε ρυθμούς καρναβαλιού!

venezia

Πηγή: carnevale.venezia.it

Η ιστορία του καρναβαλιού

Η πρώτη αναφορά στο βενετσιάνικο καρναβάλι χρονολογείται το 1162, όπου σε ανάμνηση μιας νίκης της «Γαληνότατης Δημοκρατίας» εναντίον του Πατριάρχη της Ακυληίας, οι ντόπιοι ξεκίνησαν τους χορούς και τις συγκεντρώσεις στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Το καρναβάλι επισημοποιήθηκε κατά την περίοδο της Αναγέννησης. Συγκεκριμένα, τον 17ο αιώνα το καρναβάλι ήταν ένας τρόπος προβολής του γοήτρου της Βενετίας προς τα έξω. Όμως, το 1797, μετά από εντολή του βασιλιά της Αυστρίας το καρναβάλι διακόπηκε και η χρήση μασκών απαγορεύτηκε.

182 χρόνια αργότερα, το 1979, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να αναβιώσει το καρναβάλι ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας της Βενετίας και έκτοτε, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης.

Λέγεται, ότι σήμερα επισκέπτονται το καρναβάλι της Βενετίας περίπου 3.000.000 επισκέπτες. Εντυπωσιακός αριθμός εάν λάβει κανείς υπόψη το μέγεθος αυτής της παραμυθένιας πόλης.

Οι Μάσκες

Ακόμα κι αν δεν έχετε ζήσει τη Βενετία σε ρυθμούς καρναβαλιού, σίγουρα έχετε δει τις διάσημες βενετσιάνικες μάσκες, οι οποίες είναι το σήμα κατατεθέν του. Οι αυθεντικές μάσκες είναι φτιαγμένες με ποιοτικά υλικά όπως δέρμα, πορσελάνη ή γυαλί και διακοσμημένες με φυσικά φτερά και πολύτιμους λίθους.

Η επίσκεψη σε ένα μαγαζί με παραδοσιακές μάσκες και η δοκιμή τους είναι must!

venezia

Τι να δείτε;

Όποιον κι αν ρωτήσετε για τα μεγαλύτερα events του βενετσιάνικου καρναβαλιού, σίγουρα θα σας κατευθύνει στα παρακάτω:

  • Την πτήση του Αγγέλου. Αυτό το δρώμενο σηματοδοτεί την έναρξη του καρναβαλιού και των παράλληλων εκδηλώσεων. Πρόκειται για μια γυναίκα μεταμφιεσμένη σε άγγελο, η οποία κατεβαίνει δεμένη με ένα σχοινί από το καμπαναριό του Αγίου Μάρκου στη σκηνή που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας.
  • Το διαγωνισμό για την καλύτερη στολή.Οι διαγωνιζόμενοι, συμμετέχοντες του καρναβαλιού, καταλαμβάνουν τη σκηνή της Πλατείας Αγίου Μάρκου επιδεικνύοντας τις ιδιαίτερες στολές τους. Η επίδειξη διαρκεί για κάποιες μέρες, ενώ ακολουθούν οι ημιτελικοί και ο τελικός που θα αναδείξει τον μεγάλο νικητή.venezia

    Πηγή: carnevale.venezia.it

  • Την πτήση της σημαίας. Η λήξη του βενετσιάνικου καρναβαλιού είναι εξίσου φαντασμαγορική! Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πτήση μιας μεγάλης σημαίας με το σύμβολο της Γαληνότατης δημοκρατίας, ένα φτερωτό λιοντάρι, η οποία ακολουθεί την ίδια διαδρομή με τον Άγγελο, από το καμπαναριό στη σκηνή της πλατείας του Αγίου Μάρκου.

Το φετινό καρναβάλι διαρκεί από τις 8 - 25 Φεβρουαρίου 2020. Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, πατήστε εδώ.

Δείτε πλάνα από την τελετή έναρξης του περσινού καρναβαλιού και πάρτε μια γεύση:

Κλείστε τώρα τα εισιτήριά σας για Βενετία και επωφεληθείτε των μοναδικών προσφορών μας στη Γραμμή Ελλάδα Ιταλία.