20.03.2020

Τα θαυματουργά βότανα της Κρήτης

20.03.2020

Από τα 1.800 φυτά που ευδοκιμούν στην Κρήτη, τα 180 είναι ενδημικά. Εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο θαυματουργά και σας τα παρουσιάζουμε!

Μαλοτήρα

Η μαλοτήρα (ή σιδερίτης), με το κίτρινο λουλουδάκι της, είναι γνωστή και ως τσάι του βουνού. Φυτό ενδημικό της Κρήτης, φυτρώνει σε μέρη ξηρά μέσα στην αγκαλιά των βουνών και συλλέγεται όταν ανθίζει. Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του κρυώματος, τον στομαχόπονο, αλλά και ως διουρητικό, αφού έχει πολύτιμες φλαβονοειδείς και αντιμικροβιακές ουσίες.

Μαλοτήρα

Δίκταμο ή Έρωντας

Άλλο ένα πανάρχαιο ενδημικό φυτό της Κρήτης είναι το δίκταμο. Ιδανικό για στομαχόπονο και θεραπεία των πληγών, αναφέρεται και από τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της Ιατρικής. Μόνο καλοί αναρριχητές μπορούν να το μαζέψουν, αφού φυτρώνει στις απότομες πλαγιές στα βράχια της Κρήτης. Βρείτε το και απολαύστε το ως ρόφημα.

Δίκταμο

Λαδανιά

Ο θάμνος με τα μωβ λουλούδια είναι η λαδανιά και έχει απίστευτες θεραπευτικές, φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητες. Στη λαδανιά βρίσκουμε την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από οποιοδήποτε φυτό της Ευρώπης, με υψηλή επίσης αντιοξειδωτική ιδιότητα. Οι Μινωίτες το χρησιμοποιούσαν ως καλλυντικό και θεραπευτικό φυτό και σήμερα είναι γνωστό για την τόνωση του πεπτικού, την προστασία του οργανισμού από κρύωμα και πόνους, ενώ βοηθά και στην αποτοξίνωση.

Λαδανιά

Ματζουράνα

Το φυτό που μοιάζει με ρίγανη αλλά δεν είναι, είναι η ματζουράνα. Η ματζουράνα είναι καλοκαιρινό βότανο, αφού φυτρώνει και μαζεύεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Χρησιμοποιείται στη φαρμακολογία αλλά και στη μαγειρική και έχει ηρεμιστικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Τα οφέλη για την υγεία μας είναι πολλά, καθώς βοηθά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, του άγχους, της δυσπεψίας, της αϋπνίας και του ερεθισμένου λαιμού. 

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο νησί, αναζητήστε τα σε τοπικά καταστήματα και πάρτε τα μαζί σας, για να απολαμβάνετε τα αρώματα, τη γεύση αλλά και τις ευεργετικές τους ιδιότητες, αλλά και για να έχετε τη φύση της Κρήτης πάντα κοντά σας!

Ματζουράνα
Crete Offers GR