8.06.2019

Περπατήστε τους Δρόμους του Κρασιού στην Κρήτη

8.06.2019

Πολλοί γνωρίζουν για την παράδοση της Κρήτης στη ρακή, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η Κρήτη αποτελεί πλέον έναν από τους βασικούς προορισμούς οινοτουρισμού στην Ελλάδα.

Ο Όμηρος περιέγραφε την Κρήτη ως "Η γη στη μέση της θάλασσας που έχει το χρώμα του κρασιού" και όχι άδικα, αφού η παράδοση του νησιού στην παραγωγή κρασιού ξεκινά από τη Μινωική εποχή, δηλαδή εδώ και περίπου 4.000 χρόνια!

Οι κρητικές ποικιλίες κρασιού, 11 στον αριθμό, είναι τόσο μοναδικές όσο και η γη στην οποία καλλιεργούνται και σε αυτό συμβάλλει το μικροκλίμα του νησιού, αλλά και η τοποθεσία των αμπελιών, που εκτείνονται από το Λασίθι στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά.

Πάντως, οι λάτρεις του κρασιού γνωρίζουν ότι η καρδιά του κρητικού αμπελώνα χτυπά... στο Ηράκλειο. Από εκεί ξεκινούν οι τρεις ζώνες ονομασίας προέλευσης: Πεζά, Αρχάνες και Δάφνες, ενώ στην περιοχή παράγεται περίπου το 80% του συνολικού όγκου της παραγωγής κρασιού

crete

Εκτός από τους πρωταγωνιστές του κρητικού αμπελώνα, στα οινοποιεία του νησιού παράγονται επίσης και πολλές διεθνείς, αγαπημένες ποικιλίες όπως: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sangiovese, Chardonnay και Sauvignon Blanc.

cta

Με λίγα λόγια, η Κρήτη είναι ένας οινοτουριστικός παράδεισος και με μία επίσκεψη σε ένα ή και περισσότερα από τα οινοποιεία θα έχετε τη δυνατότητα να διευρύνετε την οινική παλέτα σας και να δοκιμάσετε μερικές πολύ ξεχωριστές, γηγενείς ποικιλίες. Τόσο οι λευκές όσο και οι ερυθρές ποικιλίες έχουν σώμα, άρωμα και χρώμα που θα σας εντυπωσιάσουν! Παράλληλα, θα γνωρίσετε και τη νέα γενιά οινοποιών που καινοτομεί ώστε να προσφέρει στους λάτρεις του κρασιού εκλεκτά κρασιά με νέα αρώματα και γεύσεις.

Οι γηγενείς ποικιλίες του κρητικού κρασιού

Λευκές Ποικιλίες

  • Βηλάνα: λεπτό άρωμα, ελαφριά γεύση και λεμονάτη οξύτητα
  • Βιδιανό: πλούσιο άρωμα βερίκοκο, πλούσιο σώμα και κρεμώδης γεύση
  • Δαφνί: άρωμα που θυμίζει δάφνη. Μια από τις αρχαιότερες ποικιλίες του νησιού.
  • Πλυτό: φρέσκια, λεμονάτη γεύση και ελαφράδα στο στόμα
  • Θραψαθήρι: αρώματα που θυμίζουν πεπόνι και ροδάκινο
  • Malvasia di Candia: εξαιρετικά αρωματική ποικιλία
  • Μοσχάτο Σπίνας: υπέροχα γλυκά κρασιά

Ερυθρές Ποικιλίες

  • Μαντηλάρι: υπέροχο κόκκινο χρώμα και έντονες τανίνες. Πρόκειται για τον βασιλιά των γηγενών ερυθρών ποικιλιών.
  • Κοτσιφάλι: μαλακό, γλυκόπιοτο με αρώματα δαμάσκηνου. Πολλοί το χαρακτηρίζουν Merlot της Κρήτης.
  • Λιάτικο: άρωμα ώριμων κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών
  • Ρωμέικο: μέτρια οξύτητα, ασταθές χρώμα και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ
crete

Το γλωσσάρι του οινοτουρίστα στην Κρήτη:

Σας ανοίξαμε την όρεξη για καλό, ποιοτικό κρασί; Τα πολλαπλά οινοποιεία του νησιού υποδέχονται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και προσφέρουν μοναδικές οινικές ξεναγήσεις και εμπειρίες. Δείτε παρακάτω μερικούς όρους που θα σας φανούν χρήσιμοι, σύμφωνα με το www.winesofcrete.gr, καθώς ανακαλύπτετε τη μοναδική γεύση και την ιστορία των κρασιών της Κρήτης:

  • Κουρμούλα: Φυτό αμπελιού, πρέμνο.
  • Καρίκι: Σειρά αμπελιού για γραμμωτό αμπέλι.
  • Λογάδο: Οινάμπελο με ανάμεικτες τοπικές ποικιλίες. «Κρασί από λογάδο αμπέλι».
  • Κόφα: Πλεκτό υψηλό καλάθι (περίπου 50 κιλών) μεταφοράς σταφυλιών με ζώο από το αμπέλι στο πατητήρι.
  • Τσαπράζι: Πριονωτό, αναδιπλούμενο μαχαίρι τρύγου σχήματος ημισελήνου, με ξύλινη λαβή.
  • Κουτσοκορφίζω: Κόβω τις άκριες των βλαστών.
  • Ξεφυλλίζω: Αφαιρώ φύλλα της βάσης ή ολόκληρους άκαρπους βλαστούς.

*Πηγές: www.winesofcrete.gr, Περιοδικό Minoan Wave (Καλοκαίρι 2016/ Άνοιξη 2017)