17.04.2019

Πάσχα στην Κρήτη: Τα ήθη και έθιμα της λεβεντογέννας

17.04.2019

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι προετοιμασίες για το Πάσχα κορυφώνονται και κάθε πόλη της Κρήτης, κάθε χωριό, κάθε σπιτικό, αναβιώνει τα δικά του ήθη και έθιμα του Πάσχα. Γνωρίστε τα!

Το Πάσχα στην Κρήτη η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική. Θα το διαπιστώσετε μόλις βρεθείτε εκεί. Κάθε περιοχή έχει το δικό της ρόλο, ώστε να αναβιώσουν μερικά από τα πιο παλιά, αλλά και τα πιο ιδιαίτερα έθιμα του τόπου που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Είναι σίγουρο ότι θα σας αφήσουν με τις καλύτερες εντυπώσεις!

Σύμφωνα με την παράδοση, τη Μεγάλη Εβδομάδα οι άνδρες δεν τραγουδούν, δεν ακούν μουσική και δεν πηγαίνουν στο καφενείο, αλλά ξεκινούν την προετοιμασία για ένα από τα γνωστότερα πασχαλινά έθιμα, το κάψιμο του Ιούδα που πραγματοποιείται το βράδυ της Ανάστασης. Πρώτα, κόβουν και συλλέγουν ξύλα για την "φουνάρα", τη μεγάλη φωτιά που θα κάψει τον Ιούδα. Έπειτα, τη Μεγάλη Πέμπτη, φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο γεμίζουν με άχυρα και ντύνουν με παλιά ρούχα, ενώ το Μεγάλο Σάββατο, φτιάχνουν τη ρεματιά με τα ξύλα όπου τοποθετούν τον Ιούδα για το φόβο των Ιουδαίων. Το βράδυ της Ανάστασης, ο Ιούδας καίγεται και σύμφωνα με το έθιμο ακόμα και οι εχθροί φιλιώνουν!

Η πιο εντυπωσιακή αναπαράσταση του εθίμου γίνεται στον Άγιο Νικόλαο, όπου το ομοίωμα του Ιούδα που φλέγεται τοποθετείται σε μία αυτοσχέδια σχεδία στο κέντρο της λίμνης και δημιουργεί μια πραγματικά μοναδική εικόνα.

easter

Παράλληλα, τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη σφάζονται και τα αρνιά, που θα αποτελέσουν βασικό έδεσμα των τραπεζιών του Πάσχα, ενώ την Μεγάλη Πέμπτη γίνεται και το βάψιμο των αυγών και το ζύμωμα. Λαχταριστά καλιτσούνια, μοσχομυρωδάτα τσουρέκια και αφράτες λαμπροκουλούρες - οι Κρητικές Λαμπροκουλούρες δεν έχουν τρύπα στη μέση, έχουν τοποθετημένα τρια κόκκινα αυγά που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα- σπάζουν τη μύτη όποιου τύχει να περάσει έξω από κάποιο σπίτι εκείνη την ημέρα. Σύμφωνα πάλι με το έθιμο, όσο ζυμώνονται τα καλούδια και βάφονται τα αυγά οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύουν λουλούδια για το στόλισμα του Επιταφίου.

easter

Τη Μεγάλη Παρασκευή αξίζει να επισκεφτείτε το Παζάρι των Βουκολιών στα Χανιά. Πρόκειται για μια παράδοση που συνεχίζεται για περισσότερα από 160 χρόνια και κάθε χρόνο αποτελεί σημείο συνάντησης για τους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες. Στο παζάρι που στήνεται από το πρωί θα μπορέσετε να βρείτε μεταξύ άλλων και τοπικά προϊόντα της Κρήτης, ενώ στα γραφικά ταβερνάκια που βρίσκονται τριγύρω μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακούς σαρακοστιανούς μεζέδες, τσικουδιά και κρασί.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, οι γνώστες δίνουν ραντεβού στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη ή Απανωσήφη για να παρακολουθήσουν μια πολύ διαφορετική ακολουθία Επιταφίου. Η Μονή βρίσκεται 30 χλμ. έξω από το Ηράκλειο, σε έναν καταπράσινο λόφο και κατοικείται μόνιμα από μοναχούς. Η ακολουθία του Επιταφίου ξεκινά στις 8 το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Μετά τη λιτάνευση και την περιφορά, ο Επιτάφιος κατευθύνεται προς το υπόστεγο όπου βρίσκονται τα πρόβατα που εκτρέφει η Μονή. Εκεί, θα δείτε κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο! Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο και ευλογούνται.

easter

Επιτάφιος στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, Πηγή: neakriti.gr

Τη Μονή μπορείτε να την επισκεφτείτε και το Μεγάλο Σάββατο για να παρακολουθήσετε την Ανάσταση, σε μια κατανυκτική λειτουργία, μακριά από βεγγαλικά. Επίσης, τη Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιείται στη Μονή η Ιερά Πανήγυρης του Αγίου Γεωργίου, όπου η λιτανεία της εικόνας, συνήθως, συνοδεύεται από άλογα.

Τέλος, η Σαρακοστή και το Πάσχα είναι άμεσα συνδεδεμένα με το φαγητό και, όπως στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας έτσι και στην Κρήτη, τα παραδοσιακά πιάτα δεν λείπουν! Την περίοδο της νηστείας θα βρείτε σε αφθονία χόρτα, χοχλιούς, όσπρια, χορτόπιτες, ελιές και κόκκινο κρασί. Την Κυριακή του Πάσχα θα απολαύσετε το κλασικό αρνί στη σούβλα με συνοδεία πολλών ντόπιων μεζέδων και φυσικά με ρακή. Το έθιμο του αρνιού στη σούβλα δεν είναι Κρητικό. Τα παλιά χρόνια το αρνί μαγειρευόταν οφτό, βραστό, κοκκινιστό κλπ. Εάν επισκεφτείτε κάποιο από τα χωριά θα διαπιστώσετε ότι αυτοί οι διαφορετικοί τρόποι μαγειρέματος του αρνιού είναι εξίσου απολαυστικοί!

easter

Αντικριστό αρνί

Θέλετε να δείτε τα παραπάνω έθιμα από κοντά;

Κλείστε σήμερα τις Πασχαλινές διακοπές σας στην Κρήτη, επιλέγοντας ένα από τα καθημερινά δρομολόγια της Minoan Lines από Πειραιά προς Ηράκλειο ή Χανιά! Ενημερωθείτε για τις προσφορές στη Γραμμή Κρήτης και επωφεληθείτε, τώρα.

Crete Offers GR