28.02.2019

Απόκριες στην Κρήτη για ξεφάντωμα και γνωριμία με τοπικά έθιμα

28.02.2019

Οι Απόκριες στην Κρήτη είναι συνώνυμες με το γλέντι, τη μουσική, τον χορό και την παράδοση. Πάρτε μια γεύση και ζήστε μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία.

“Tούτες οι μέρες το καλούν,
τση Aποκριάς βδομάδες
μασκάρες βάνουν τα παιδιά
και χαίρονται οι μανάδες”

Οι προετοιμασίες για τα καρναβάλια στην Κρήτη είναι πυρετώδεις. Στις μεγάλες πόλεις διοργανώνονται πολύχρωμες εκδηλώσεις με κεντρικό θέμα τις Απόκριες, οι οποίες κάθε χρόνο προσελκύουν χιλιάδες κόσμο, ενώ στα χωριά αναβιώνουν έθιμα της Αποκριάς, που παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο.

Εάν πρόκειται να επισκεφτείτε την Κρήτη εκείνη την περίοδο, σας προτείνουμε να πάρετε μια γεύση και από τους δύο κόσμους, καθώς μέσα από την παράδοση θα μπορέσετε να ταξιδέψετε στο χρόνο και να γνωρίσετε καλύτερα αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Όπως θα διαπιστώσετε, κατά τη διάρκεια της αποκριάς πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές του νησιού δίνοντάς σας τη δυνατότητα να περιηγηθείτε και να γνωρίσετε την Κρήτη ακόμα καλύτερα!

Η Καστρινή Αποκριά στο Ηράκλειο

Η Καστρινή Αποκριά διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Δήμο Ηρακλείου και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης. Η έναρξη της Καστρινής Αποκριάς σηματοδοτεί την έναρξη διαφόρων εκδηλώσεων, όπως το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού για μικρούς και μεγάλους, οι οποίες διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον για τη Μεγάλη Παρέλαση που σηματοδοτεί και τη λήξη της Αποκριάς.

 

Το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου γεμίζει χρώματα, μουσικές και μυρωδιές από τα διάφορα τοπικά εδέσματα της Αποκριάς. Μικροί και μεγάλοι παραδίνονται στους ρυθμούς του καρναβαλιού και η ατμόσφαιρα σίγουρα θα σας βάλει σε καρναβαλικό κλίμα.

Ενημερωθείτε για τις φετινές εκδηλώσεις της Καστρινής Αποκριάς, εδώ.

To «Ρεθεμνιώτικο» Καρναβάλι

Το Ρέθυμνο έχει παράδοση στο Καρναβάλι. Λέγεται ότι τα πρώτα στοιχεία χιουμοριστικών εκδηλώσεων στην πόλη χρονολογούνται από το 1914. Ένα έθιμο της παλιάς αυτής Ρεθυμνιώτικης Αποκριάς του περασμένου αιώνα, το «Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού», γίνεται αφορμή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να δημιουργηθούν οι «Ομάδες», οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

crete

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, Πηγή: rethymnocarnival.gr

Σήμερα, το Καρναβάλι του Ρεθύμνου καταφέρνει να συνδυάσει την παράδοση με την μοντέρνα αισθητική και να προσελκύσει κόσμο όλων των ηλικιών. 

Είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε! Ενημερωθείτε για τις φετινές εκδηλώσεις του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, εδώ.

To Χανιώτικο Καρναβάλι

Και στη Σούδα το καρναβάλι αποτελεί, τα τελευταία χρόνια, θεσμό. Η πομπή ξεκινά, όπως και φέτος, από την πλατεία της Σούδας και προσκαλεί ντόπιους και επισκέπτες σε ένα ξέφρενο γλέντι με αφορμή την αποκριά!

Μη χάσετε τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων και το πάρτυ μετά τη λήξη της και, φυσικά, την τελετή λήξης των εκδηλώσεων του καρναβαλιού στην πλατεία της Σούδας.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για το πρόγραμμα, εδώ.

Στα χωριά αναβιώνουν τα έθιμα της Αποκριάς

Έξω από τα αστικά κέντρα, στα χωριά, οι ντόπιοι κρατούν ακόμα τις παραδόσεις, προσφέροντας στους ντόπιους, αλλά και στους τουρίστες, ένα πολύ ιδιαίτερο θέαμα.

Αρκουδιάρηδες και αρκουδιάρικος χορός

Στη Γέργερη θα συναντήσετε τους Αρκουδιάρηδες. Συνήθως είναι άνδρες με μουτζουρωμένο πρόσωπο που φορούν προβιές και έχουν δεμένα στη μέση τους κουδούνια. 

Βγαίνουν στους δρόμους τις παραμονές της αποκριάς, αλλά και την Καθαρά Δευτέρα και χορεύουν τον αρκουδιάρικο χορό. Ο ήχος από τα κουδούνια τους θα σας συνεπάρει!

Σιβιανή μάσκα

Στο χωριό Σίβα, νότια του Νομού Ηρακλείου, θα δείτε ντόπιους σε μικρές ομάδες που φορούν την παραδοσιακή Σιβιανή μάσκα. Πρόκειται για μία από τις πιο εντυπωσιακές μάσκες που μπορεί κανείς να βρει στην Ελλάδα! Η πρωτότυπη μάσκα ήταν φτιαγμένη από τη ρίζα του φυτού Αθάνατος, γνωστό και ως Αγαύη και είχε επάνω ζωγραφισμένα λευκά δόντια. 

Πηγή: kritipoliskaihoria.gr

Εάν τους πετύχετε, μην ξεχάσετε να τους φωτογραφίσετε και να θυμάστε για πάντα αυτό το πολύ ξεχωριστό θέαμα!

Τα φαγητά της Αποκριάς

crere